Ventilation
Frånluftsventilation
Det sitter en frånluftsfläkt på taket som ventilerar lägenheterna via ventiler i bl.a kök, toa/badrum, garderober och förråd. Frisk luft kommer in via ventiler i fönster eller vägg (bild 1, 2) . Frånluftsventiler skall vara injusterade för flöde enligt norm. (bild 3) För att undvika så kallad ”oavsiktlig ventilation" (läckflöde) och uppnå en god ventilationseffektivitet i frånluftsventilerade hus, förutsätts att huset är någorlunda tätt. Det ska också finnas tillräckligt med friskluftsventiler monterade i vistelserummen vardagsrum, sovrum, garderober, förråd m.fl. |
|
Luftflödet i ett frånluftssystem skapar ett visst undertryck i huset och luftrörelse uppstår från friskluftsventilerna i vistelserummen till utsugningsställen i frånluftsventiler. Tilluftsflödet via friskluftsventilerna rekommenderas till minst en ventil per sovrum och 2 stycken i vardagsrum eller andra större rum. Det är vanligt i äldre hus med frånluftsventilation, att tilluftsdonen är igensatta/stängda. Man kanske stängt dom en kall vinterdag och sen glömt att öppna dom igen. Detta gör att man får kraftiga läckageflöden vintertid och många gånger en dålig innemiljö med risk för fukt-, mögel- och allergiproblem samt förhöjda radonhalter. Därför måste man i största mån ha alla ventiler öppna. |
|
Viktigt att veta angående funktionen på dessa är att om man t.ex. stänger en av friskluftsventilerna, försöker samma mängd luft ta sig igenom resterande öppna ventiler, vilket då ökar farten på luften. Detta kan upplevas som extra dragigt. |
|
I en del lägenheter där det sitter friskluftsventiler, finns det galler på utsidan av fönstret för att hindra insekter och andra kryp att ta sig in den vägen. Detta galler kan med tid bli igensatt av smuts. Ser man att det är smutsigt kan man kontakta oss, så kommer vi och rengör det. (bild 4) Vid matlagning skall alltid spjället i volymkåpan ovan spis öppnas för att matoset skall kunna vädras ut. Det gör man via ett vred på kåpan. (bild 5) En timer stänger spjället efter den tid man ställt in. Öppnar man inte spjället, kan matoset söka sig till grannlägenheterna. |
|
Skruva aldrig själv på ventiler, tejpa eller stoppa in saker i ventilationskanaler. Detta kan orsaka obalans i ventilationssystemet och kan skapa problem för övriga hyresgäster i huset. Vid fel som medvetet orsakats av hyresgäst, kan debitering för felsökning åläggas hyresgäst att betala. |
|
Åtgärder vid problem
Vid dålig lukt i lägenhet, kontrollera som första åtgärd att alla friskluftsventiler i fönster eller vägg är öppna. Om inte luften kan komma in som frisk luft genom dessa ventiler kan den istället söka sig andra vägar där dålig lukt kan medfölja. Hjälper inte detta, kontakta felanmälan
Om ytterdörr och fönster är svåra att öppna, kan detta bero på ett undertryck i lägenheten. Kontrollera att alla friskluftsventiler är öppna. Är ventiler öppna och problemet kvarstår, kontakta felanmälan.
Ibland uppstår oljud från ventilation. Kontrollera att alla friskluftsventiler är öppna. Hjälper inte detta, kontakta felanmälan.
Sprider sig matos utanför volymkåpan ovan spis vid matlagning, kontrollera att friskluftsventiler är öppna och att filtret i volymkåpan är rent. Om det är smutsigt, låt filtret ligga i ljummet diskvatten i ca 20 minuter. Skölj sedan av, låt det torka och sätt sedan tillbaka det.
När filtret är borttaget kan man se i kåpan om forceringsspjället öppnar och stänger som det ska när man vrider på timervredet. Har spjället fastnat, kontakta felanmälan.
I lägenheter som har kolfilterfläkt, skall kolfiltren bytas när kolet slutat vara aktivt. Detta brukar märkas när matlukten inte försvinner vid matlagning.
Kolfilter brukar hålla 1 – 1,5 år beroende på användning.
Till- och frånluftsventilation
I en del av våra fastigheter har vi s.k. FTX-system. Det innebär att det sitter både till-och frånluftsventiler i lägenheterna. (bild 3,4)
Lägenheten försörjs då av återvunnen uppvärmd uteluft via ett antal tilluftsdon på vägg eller kanal. Den använda luften transporteras ut ur lägenheten via volymkåpa/frånluftsventiler i kök, badrum, garderober och förråd.
Dessa ventiler och don är från början injusterade för att uppnå maximal balans mellan till- och frånluft. Om man själv ställer om ventiler eller t.ex. tejpar för tilluftsdon, uppstår obalans i luftflödet som även påverkar övriga lägenheters ventilation.
Skruva aldrig själv på ventiler, tejpa eller stoppa in saker i ventilationskanaler. Det orsakar obalans i ventilationssystemet och kan skapa problem för övriga hyresgäster i huset. Vid fel som medvetet orsakats av hyresgäst, kan debitering för felsökning åläggas hyresgäst att betala.
Om det uppstår problem med ventilationen, kontakta felanmälan.